Doğan, MuratSönmez, Merve2023-02-212023-02-2120222757-6205https://hdl.handle.net/11363/3939Yeni Dünya’nın 1492 yılında Kolomb tarafından keşfi ile tüm dünyanın ekonomik, kültürel ve demografik yapısının değişmesinin yanı sıra mutfak kültürü de değişime uğramıştır. Keşfedilen yeni toprakların değerlendirilmesi amacıyla şeker, kahve ve kakao gibi değerli gıda ürünleri yetiştirilmeye başlanmış, hasadı ve işlenmesi için plantasyonlar kurulmuştur. Yeni kurulan bu plantasyonlar için büyük emek gücü gerekmiş ve Batı Afrika ve daha sonraları Orta Afrika’dan köleleştirilmiş insanlar bu emek talebini karşılamaları için yeni kıtaya getirilmiştir. Çalışma ile sömürge dönemi köleliğinin dünya mutfak kültürüne etkilerinin belirlemesi amaçlanmıştır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerine başvurulmuş olup ilgili alanda literatür taraması yapılmıştır. Kölelerin Amerika'ya getirildiği koşulların çok kötü olmasına rağmen, Afrika mutfağının ve kültürünün bir kısmı hayatta kalmayı başarmıştır. Köleler, efendileri ve aileleri için aşçı olarak plantasyon evlerine gelmeleriyle yemekler daha da gelişmeye ve dönüşmeye başlamıştır. Acı biber, yer fıstığı, bamya ve yeşillik gibi çeşitli yeni malzemeler ve baharatlarla iyi ayarlanmış bir Afrika damak tadına sahip köle aşçılar, hem beyazların hem de kölelerin zevk aldığı lezzetli yemekler yapmayı başarmışlardır. Kültürel anlamda kölelik bir toplumsal ölüm biçiminden çok etkileşim biçimi olarak görülmelidir. Sonuç olarak sömürge dönemi köleliği toplumların yemek kültürlerini etkilemeyi başarmıştır.With the discovery of the New World by Columbus in 1492, the economic, cultural, and demographic structure of the whole world changed, as well as the culinary culture. To make use of the newly discovered lands, valuable food products such as sugar, coffee, and cocoa began to be grown, and plantations were established for harvesting and processing. These newly established plantations required great labor power, and enslaved people from West Africa and later Central Africa were brought to the new continent to meet this demand for labor. The purpose of this research is to determine the effects of colonial period slavery on world cuisine culture. Qualitative research methods were used in the study, and a literature review was conducted in the relevant field. Despite the very poor conditions in which slaves were brought to America, some of the African cuisine and culture have survived. Meals began to evolve and transform even more as slaves came to the plantation homes to cook for their masters and families. Slave cooks with a well-tuned African palate and a variety of new ingredients and spices, such as cayenne pepper, peanuts, okra, and greens, were able to make delicious meals enjoyed by whites and slaves alike. Culturally, slavery should be seen as a form of interaction rather than a form of social death. As a result, colonial-period slavery had an impact on society's food cultures.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United StatesKölelikSömürge dönemiYemek kültürüGastronomiSlaveryColonial periodFood CultureGastronomySömürge Dönemi Köleliğin Yemek Kültürüne Etkilerinin AraştırılmasıInvestigation of the Effects of Colonial Slavery on Food CultureArticle32126138