İstanbul Gelişim Üniversitesi Rektörlüğü2021-01-052021-01-052020https://hdl.handle.net/11363/2554Deniz ürünlerinde civa tehlikesi... Vedat Milor; “Midye yemek, pil yemek gibidir” Denizlerdeki kirlilik seviyesinin artması, deniz ürünlerinde de ağır metal riskini çoğalttı. Özellikle dipte yaşayan kılıç, ton ve köpek balığı yüksek miktarda civa içerdiği için tehlike saçıyor. Birçok nörolojik hastalığı beraberinde getiren civa için uzmanlar uyarılarda bulunurken, 2007 yılında civa zehirlenmesi geçiren yemek eleştirmeni Vedat Milor da yaşadıklarını anlattı. Omega-3 ve proteinden zengin, sofraları süsleyen deniz ürünlerinden bazıları vücuda verdiği yararın yanında zarar da veriyor. Denizlerdeki kirliliğin artması, ürünlerinde de ağır metal oluşumunu tetikliyor. Parkinson, Alzheimer, beyin ve omurilik tümörleri gibi birçok nörolojik hastalığı beraberinde getiren ağır metal civanın en fazla dip balıkları ve midye, istiridye gibi kabuklu ürünlerde görüldüğünü söyleyen Dr. Öğretim Üyesi Murat Doğan, “İstavrit, hamsi gibi daha küçük balıklarda problem çok az. Bizim günlük olarak 0, 05 miligram civarından fazla civa aldığımız takdirde vücudumuzda karaciğerimizde, böbreklerimizde, beynimizde birikmeye neden oluyor” dedi. 2007 yılında civa zehirlenmesi geçiren Vedat Milor ise yaşadıklarını anlatarak, “Midye yemek, pil yemek gibidir. Kuruntu yapmayın ancak kendinizde yavaşlık, dengesizlik, karıncalanma hissediyorsanız o zaman doktora görünüp ağır metal testi yaptırın” ifadelerini kullandı. Haberin devamı için www.gelisim.edu.tr’yi ziyaret edebilirsiniz.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessAttribution 3.0 United Statesİstanbul Gelişim Üniversitesiİstanbul Gelişim Üniversitesi Haftalık Üniversite BülteniBültenlerİstanbul Gelişim Üniversitesi Haftalık Üniversite Bülteni (Sayı 82) (28-31 Aralık 2020)Other512