Stratejik Yönetim Uygulamaları
Özet
Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde hızlı sanayileşme, kadınların iş yaşamına katılımının artması ve böylece ev dışında yemek yeme olgusunda görülen
çok hızlı artış, toplu beslenme hizmetlerinin halk sağlığı açısından stratejik bir
öneme sahip olmasına neden olmuştur. Bu nedenle catering hizmetlerinde stratejik yönetim sürecinin iyi şekilde yürütülebilmesi çok önemlidir. Bu süreçle ilgili
bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir? Bazı catering işletmeleri
başarılıyken bazıları neden başarısızdır? İşletmeler tarafından izlenen stratejilerin
performanslarına etkisi var mıdır? Catering hizmetleri üreten işletmelerin zorlu
rekabet sürecinde statejik seçimleri neler olmalıdır? İşletmeler tarafından rekabet
avantajı nasıl sağlanır ve bu nasıl sürdürülebilir hâle getirilir? Günümüz koşullarında bu süreçler insan sağlığı, kalite ve müşteri odaklı olmak zorundadır. Bu
anlamda işletmelerin sürdürülebilir rekabet avantajı sağlayabilmeleri için doğru
ve gerçekçi stratejik planlar oluşturmaları gerekmektedir. İşletmelerin doğru ve
uygulanabilir stratejik planlar oluşturabilmeleri için güçlü yönlerini ortaya koymaları ve rakipler nezdinde zayıf yönlerinin farkında olmaları gerekmektedir. İşletmelerin sürdürülebilir bir rekabet avantajı yakalayabilmek için güçlü yönlerini
bilmeleri, bu yönlerini geliştirmeleri ve bunları temel yeteneklere dönüştürmeleri.