Investigation of Changes in Some Bioactive Properties of Phenolic Extracts From Pulp and Seed Tissues of Ziziphus Jujuba During in Vitro Digestion
Özet
In this study, changes in angiotensin-I converting enzyme (ACE) inhibitory, α-amylase inhibitory and
antioxidant activities, total phenolic content (TPC), total monomeric anthocyanin content (TMAC) of
ultrasonic phenolic extracts from pulp and seed of Ziziphus jujuba were investigated during in vitro digestion.
Bioaccessible fractions of phenolics in seed and pulp extracts were calculated as 23.24±4.46% and
9.43±0.24%, respectively. Moreover, bioaccessibility for TMAC in seed extracts (147.83±9.20%) was higher
than pulp (15.76±3.89%) (P<0.05). A decrease in the antioxidant activity of the extracts occurred after in
vitro digestion (P<0.05). The ACE inhibitory activity of undigested extracts from seed (86.04±0.00%) was
higher than that of the undigested pulp extract (42.74±8.57%) (P<0.05). The α-amylase inhibitory activity
of seed and pulp extracts was determined as 49.18±0.35% and 36.07±5.83%, respectively. The results of
the study showed that ACE inhibitory activity and α-amylase inhibitory activity of the polyphenolics from
pulp increased after in vitro digestion. Bu çalışmada, Ziziphus jujuba iç ve çekirdeklerinden elde edilen ultrasonik fenolik ekstraktların in vitro
sindirim sırasında anjiyotensin-I dönüştürücü enzim (ADE) inhibisyon, α-amilaz inhibisyon ve antioksidan aktivitesi ile toplam fenolik madde (TFM) ve toplam monomerik antosiyanin miktarı
(TMAM) üzerindeki değişiklikler incelenmiştir. In vitro sindirim sonrasında, çekirdek ve iç
ekstraktlarındaki biyoerişilebilir fenolik fraksiyonlar sırasıyla %23.24±4.46 ve %9.43±0.24 olarak
hesaplanmıştır. Ayrıca, çekirdek ekstraktlarında toplam monomerik antosiyaninlerin
biyoerişilebilirliği (147.83±9.20%) iç ekstraktların toplam monomerik antosiyaninlerinin
biyoerişilebilirliğinden (15.76±3.89%) daha yüksek bulunmuştur (P<0.05). In vitro sindirim
sonrasında ekstraktların antioksidan aktivitesinde azalma meydana gelmiştir (P<0.05). Çekirdek
ekstraktlarının sindirim öncesi ADE inhibisyon aktivitesi (%86.04±0.00), sindirim öncesi iç ekstraktın
ADE inhibisyon aktivitesinden (%42.74±8.57) daha yüksektir (P<0.05). Çekirdek ve iç ekstraktların
α-amilaz inhibisyon aktivitesi sırasıyla %49.18±0.35 ve %36.07±5.83 olarak belirlenmiştir.
Çalışmanın sonuçlarına göre iç fraksiyonundan elde edilen ekstraktların ADE inhibisyon ve α-amilaz
inhibisyon aktivitesi in vitro sindirimden sonra artmıştır.