Sürdürülebilir Gastronomi Turizmi Kapsamında Yenilebilir Böcekler
Özet
Gastronomi unsurlarının turizm endüstrisine olan katkılarının artması gastronomi turizmi
kavramını ortaya çıkarmış ve gastronomi bilimi, turizmin bir alt dalı haline gelmiştir.
Gastronomi turizminin bilinirliğinin artması üzerinde yapılan çalışmaların artmasına ve
dünyadaki akımlardan etkilenmesini sağlamıştır. Dünyadaki bu akımlar arasında yer alan
ve ihtiyaç sonucu ortaya çıkan sürdürülebilirlik kavramının öneminin toplumlar tarafından
anlaşılması ile gastronomi turizminde de etkileri görülmeye başlanmıştır. Sürdürülebilir
gastronomi turizmi, gastronomi turizmini oluşturan etkenlerin gelecek nesillere aktarılabilir
olmasını, günümüzdeki unsurlarının bilinirliklerinin arttırılmasını hedeflemektedir.
Sürdürülebilir gastronomi turizmi başlığı altında bu amacı gerçekleştirmek amacıyla çeşitli
mutfak akımları ortaya çıkmıştır. Araştırmada; bu akımlardan biri olan yenilebilir
böceklerin tüketilmesinin ardında yatan sebepler, insan sağlığına ve çevreye etkileri,
yaygınlaşabilmeleri için gerekli unsurların neler olduğu konuları üzerine literatür
çalışmalarının gerçekleştirilmesi ve sürdürülebilir gastronomi turizmi kapsamında
değerlendirilmesi amaçlanmıştır. The increase in the contribution of gastronomy elements to the tourism industry has
revealed the concept of gastronomy tourism and the science of gastronomy has become a
sub-branch of tourism. The increase in the awareness of gastronomic tourism has increased
the studies on it and it has been affected by the currents in the world. With the understanding
of the importance of the concept of sustainability, which is among these trends in the world
and emerged because of need, by the societies, its effects have also begun to be seen in
gastronomy tourism. Sustainable gastronomy tourism aims to transfer the factors that make
up gastronomic tourism to future generations and to increase the awareness of today 39
elements. Various culinary trends have emerged to realize this aim under the title of
sustainable gastronomy tourism. In the research, it is aimed to carry out literature studies
on the reasons behind the consumption of edible insects, which is one of these trends, their
effects on human health and the environment, and what are the necessary elements for their
spread, and to evaluate them within the scope of sustainable gastronomy tourism.
Cilt
10Sayı
3Bağlantı
https://hdl.handle.net/11363/6890Koleksiyonlar
İlgili Öğeler
Başlık, yazar, küratör ve konuya göre gösterilen ilgili öğeler.
-
Gastronomi Turizminin Gelişiminde Gastronomi Festivalleri ve Türkiye’deki Mevcut Durum
Erciyas, Nisa; Yılmaz, İlkay (İstanbul Gelişim Üniversitesi Yayınları / Istanbul Gelisim University Press, 2021)Etkinlik turizmi kapsamında değerlendirilen gastronomi festivalleri, son dönemlerde gastronomi turizminin gelişiminde daha fazla incelenen bir alan haline gelmiştir. Özellikle turistik faaliyetlerin çeşitlendiği günümüzde, ... -
Investigation of the Effect of Spice on Gastronomy History and Culture
Doğan, Murat; Özdemir, Kadir (SAM A.Ş. Yayıncılık, 2022)The study aimed to determine the effect of spice on the history and culture of gastronomy. Qualitative research methods were used in the study, and a literature review was used to reveal the conceptual framework. ... -
İstanbul ili gastronomi turizmi gelişmişlik düzeyi: Arap turistler üzerinde bir araştırma
Alzuhairi, Samara (İstanbul Gelişim Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2023)Müstesna bir güzellikte olan İstanbul, geçmiş yıllar boyunca her zaman insanlar tarafından rağbet edilen bir kent olmuştur. İki imparatorluğun başkentliğini yapmış olan bu şehir, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerinde ...