Sub-elit bedensel engelli sporcuların sağlıklı beslenmeye ilişkin tutumları ile mental iyi oluşları arasındaki ilişki
Abstract
Bu çalışmada Sub-Elit Bedensel Engelli Sporcuların Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutumları İle Mental İyi Oluşları Arasındaki İlişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini, İstanbul ilinde ikamet eden ve çeşitli branşlarda spor yapan engelli bireyler oluştururken, örneklemini ise, Bağcılar, Bakırköy, Başakşehir, Gaziosmanpaşa ilçelerinde rehabilitasyon amaçlı spor yapan ve basit tesadüfi örnekleme yöntemi ile belirlenen 37'si kadın, 136'sı erkek olmak üzere toplam 173 Sub-Elit Bedensel Engelli birey oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak "kişisel bilgi formu, sağlıklı beslenmeye ilişkin tutum ölçeği ve mental iyi oluş ölçeği" kullanılmıştır. Verilerin normal dağılım durumlarına; normal dağılım eğrileri, çarpıklık-basıklık (skewness-kurtosis) değerleri, histogramlar aracılığı ile normal dağılım eğrileri ve grup büyüklüğünün 50'den büyük olduğu durumlarda kullanılan Kolmogorov-Smirnov testi değerleri incelenerek bakılmıştır. Normallik testi sonucunda verilerin normal dağılım gösterdiği görüşmüştür. Buna göre Bağımsız örneklem T testi ve Oneway ANOVA analizi uygulanmıştır. Gruplar arası farkın belirlenmesi için ise Post-hoc (LSD) analizi uygulanmıştır. Elde edilen bulgura göre Cinsiyet, Medeni Durum, Yaş, Engel Derecesi, Spor Branşı, Spor yaptığınız kulüpte beslenme uzmanı veya diyetisyen var mı?, Yaşantınızda beslenme uzmanı veya diyetisyen yardımı aldınız mı?, Sizce yeterli ve dengeli beslenmenin bedensel ve zihinsel performansa doğrudan etkisi var mıdır? değişkenleri açısından istatistiksel olarak mental iyi oluş ve sağlıklı beslenmeye ilişkin tutum ölçekleri alt boyutlarından anlamlı farklılıklara rastlanmasına karşın, spor yapma yılı değişkenine göre hiçbir alt boyutta anlamlı farklılaşma görülmemektedir. Mental iyi oluş ile beslenmeye yönelik duygu alt boyutları arasında herhangi bir ilişki olmadığı (r=-,083p=,276) tespit edilmiştir. Mental iyi oluşun, beslenme hakkında bilgi ile olumlu beslenme arasında (r=,504**;p= ,482**) zayıf ve orta düzeyde pozitif yönde bir ilişki olduğu, mental iyi oluş ile kötü beslenme alt boyutunda (r=-,260*) zayıf düzeyde negatif yönde bir ilişki olduğu belirlenmiştir. In this case, the Relationship between the Attitudes of the Sub-Elite Physically Disabled Athletes towards Healthy Nutrition and their Mental Well-Being should be examined. While the houses of the research consisted of disabled children residing in Istanbul and doing sports in various branches, the samples were approximately 37 women and 136 men, who played sports for rescue purposes in Bağcılar, Bakırköy, Başakşehir, Gaziosmanpaşa districts and were determined by the simple random application method. It consists of a total of 173 Sub-Elite Physically Disabled objects. As a data collection tool, "personal information formula, measures of attitude towards healthy eating and measures of mental well-being" were used. The normal distributions of the data; normal distributions, skewness-kurtosis values, normal distribution curves along the histograms and Kolmogorov-Smirnov test values used in the dimensions where group distributions are greater than 50 were examined. Normality test results showed a normal distribution. Accordingly, Independent Prediction T-test and Oneway ANOVA analysis were applied. Post-hoc (LSD) analysis was used to determine the difference between the groups. According to the bulgur obtained, Gender, Marital Status, Age, Disability Level, Sports Branch, Is there a nutritionist or dietitian in the clubs where you do sports? Have you received help from a nutritionist or dietitian in your life? burn? By evaluating the variables, it is seen that mental well-being and attitude scales towards healthy eating lead to passengers arising from the sub-dimensions, and no sub-dimensions do not differ according to the variable of years of doing sports. It was determined that there was no relationship (r=-.083p=.276) between mental well-being and emotional sub-items for nutrition. It was found that there was a weak and moderate positive relationship between mental well-being, knowledge about nutrition and positive nutrition (r=.504**;p=.482**), mental well-being and poor nutrition lower limits (r=-.260). *) a weak negative relationship was determined.
Collections
- Yüksek Lisans Tezleri [1219]