Siyah Havuç, Vişne ve Nar Konsantrelerinin Streptococcus mutans’ın Biyofilm Oluşturma Özelliği Üzerine Etkisinin Değerlendirilmesi
Göster/ Aç
Tarih
2021Yazar
Egil, EdibeDuman, Canan
Ünlü, Özge
Demirci, Mehmet
Altan Şallı, Gülay
Özdal Zincir, Özge
Katiboğlu, Ahmet Bülent
Üst veri
Tüm öğe kaydını gösterÖzet
Amaç: Diş çürüğünün önlenmesi amacı ile çürük yapıcı mikroorganizmaların ağız ortamından uzaklaştırılmasında kullanılan antibakteriyel ajanların yan etkileri, insanların sağlık ihtiyaçları için
tamamlayıcı ve alternatif tedavilere olan ilgisini artırmıştır. Bu çalışmanın amacı, ülkemizde yetiştirilebilen siyah havuç, nar ve vişne konsantrelerinin; Streptococcus mutans’ın biyofilm oluşturma özelliği
üzerine etkisinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntemler: Çalışmamızda siyah havuç, vişne, nar konsantreleri (%100) ve S. mutans ATCC
25175 kökeni kullanıldı. Siyah havuç, vişne ve nar konsantrelerinin antibakteriyel aktivitesinin kontrol edilebilmesi için minimal inhibitör
konsantrasyon değerleri tespit edildi. Biyofilm oluşturma aktivitesine
etkisinin kontrol edilebilmesi için kristal viyole boyama metodu kullanıldı. Bakteriyel süspansiyonlar, Triptik soy broth (Oxoid) besi yeri
kullanılarak hazırlandı ve OD (Optical Density) 600 nm’de 0,5 McFarland turbidite standartı (1,5x108 CFU/mL) olacak şekilde hazırlandı.
Bulgular: Siyah havuç, vişne ve nar konsantreleri S. mutans’a karşı
antibakteriyel etki göstermemiştir. Konsantrelerin S. mutans’ın biyofilm oluşturma özelliği üzerine etkisi incelendiği zaman konsantreler
ve negatif kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık
gözlemlenmektedir(p<0,05). Yapılan ikili incelemelerde 24. saatten
sonra nar konsantresi, 48 saatten sonra vişne konsantresi ile negatif
kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlemlenmektedir(p<0,008). Siyah havuç ile negatif kontrol grubu arasında
96. saat sonuna kadar istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gözlemlenmemiştir(p>0,008). Sonuç: Siyah havuç konsantresi bakteri çoğalmasını inhibe etmezken, biyofilm oluşumunu 96. saat sonuna kadar
baskılamaktadır. Ülkemizde bol miktarda bulunan siyah havucun biyofilm oluşumunu bozucu etkileri göz önünde bulundurularak, çocukların sıklıkla tükettiği sakız, pastil gibi ürünlerin içerisine alternatif
etken madde olarak kullanılabilirliği ilerleyen çalışmalarda araştırılmalıdır. Objective: The side- effects of antibacterial agents that
were used for the removal of caries causing microorganisms from the oral
environment to prevent dental caries have increased the interests of people towards complementary and alternative treatments for their health
needs. The aim of this study is to analyze the effect of black carrot, cherry
and pomegranate concentrates, which can be harvested in Turkey, on
biofilm forming properties of Streptococcus mutans. Material and Methods: Black carrot, cherry and pomegranate concentrates (100%) and S.
mutans ATCC 25175 origins were used. In order to control the antibacterial activity of black carrot, cherry and pomegranate concentrates, minimal inhibitory concentration values were determined. Crystal violet
staining method was used to control their effects on biofilm forming activity. Bacterial suspensions were prepared by using the Triptych broth
(Oxoid) and prepared to be 0.5 McFarland turbidity standard (1.5x108
CFU/ml) at OD (Optical Density) 600 nm. Results: It was observed that
black carrot, cherry and pomegranate concentrates did not have an antibacterial effect on growth of S. mutans. When the effect of concentrates
on biofilm forming property of S. mutans was examined, it was observed
that there was a statistically significant difference (p<0.05) between concentrates and negative control group. It was observed in the dual examinations that there is a statistically significant difference between negative
control group and pomegranate concentrate after 24 hours and cherry concentrate after 48 hours (p<0.008). No statistically significant difference
was observed between black carrot concentrate and negative control group
until 96 hours. (p>0.008). Conclusion: Black carrot concentrate did not
inhibit bacterial increase; on the other hand, it supressed the biofilm formation until 96 hours. Considering the biofilm formation disrupting effects
of black carrot which is abundantly grown in Turkey, its use as an alternative active ingredient in products such as chewing gum and pastille,
which are frequently consumed by children, should be further investigated
in future studies.
Cilt
27Sayı
3Bağlantı
https://hdl.handle.net/11363/6098Koleksiyonlar
Aşağıdaki lisans dosyası bu öğe ile ilişkilidir: