Gastronomi Turizmi Kapsamında Yöresel Yemeklerin Restoranlarda Sunulması Üzerine Bir Araştırma: Şarköy Örneği
Özet
Bu çalışmanın amacı, Tekirdağ’a bağlı Şarköy yöresinde bulunan restoranların, bölgeye ait
yöresel yemeklerinin menülerinde yer alma durumunu tespit edip, gastronomi turizmi
çerçevesinde değerlendirmektir. Amaca ulaşabilmek adına alan yazın incelenmiş, nitel araştırma
yöntemlerinden yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile Şarköy yöresindeki 8 restoran
yetkilisinden veriler toplanmıştır. Yerel halkın yemek türlerinde zeytinyağı ve tahıl ürünlerini
sıklıkla kullandıkları anlaşılmıştır. Mülakatlar sonucunda, Şarköy’ün yöresel yemeklerinin çok fazla
uğraş gerektiren yemekler olması sebebiyle restoranlarda yeterli düzeyde sunulmadığı, diğer
sebebin ise talep düşüklüğü olduğu saptanmıştır. Katılımcılar, yöresel yemeklerin tanıtımı için
belediye reklam desteklerinin sağlanması, Şarköy yöresinin genel tanıtımının yapılması,
gastronomi festivalleri yapılması ve festivallere katılım sağlanması gerektiğini belirtmişlerdir. The main purpose of this study is to determine the status of restaurants located in the region of
Şarköy in Tekirdağ in the menus of the regional dishes of the region and to evaluate them within
the framework of gastronomic tourism. In order to reach the goal, the literature was examined,
and data was collected from 8 restaurant officials in the region of Şarköy, using the semistructured interview technique, which is one of the qualitative research methods. It is understood
that local people frequently use olive oil and cereal products in their food types. As a result of the
interviews, it was determined that the local dishes of Şarköy are not served at the restaurants at
a sufficient level because of the dishes that require a lot of effort, and the other reason is the low
demand. Participants stated that it is necessary to provide municipal advertisement supports for
the promotion of local dishes, general promotion of Şarköy region, gastronomy festivals and
participation in festivals.
Cilt
18Sayı
1Bağlantı
https://hdl.handle.net/11363/5919Koleksiyonlar
Aşağıdaki lisans dosyası bu öğe ile ilişkilidir: