Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorDoğan, Murat
dc.contributor.authorÖztürk, Seray Merve
dc.date.accessioned2023-09-15T08:11:41Z
dc.date.available2023-09-15T08:11:41Z
dc.date.issued2023en_US
dc.identifier.issn2667–422X
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11363/5535
dc.description.abstractÇalışma ile gastronomi açısından önemli yeri olan yemek eleştirmenliğinin derinlemesine anlaşılması ve gastronomiye olan etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada literatür ve doküman incelemesi ve içerik analizi yöntemleri kullanılmıştır. Literatür incelemesi ile yemek eleştirmenliğinin kavramsal çerçevesi ortaya çıkartılmıştır. Literatür ve doküman incelemesi sonucu elde edilen bulgulara içerik analizi uygulanmış ve yemek eleştirmenliğinin gastronomiye etkisi dört ana tema altında kategorize edilmiştir. Temalar incelendiğinde gurmeler ve toplumu yemek konusunda eğiten gastronomlar modern anlamda yemek eleştirmenliğine giden süreci başlatmıştır. Bu bağlamda La Reynière 1802-1812 yılları arasında yemek değerlendirmelerinden oluşan ve kriterlerin oluşmasını sağlayan yıllıklar yayınlanmıştır. 1900’lü yıllarda ise Fransa’da Michelin kardeşler tarafından otel ve restoranlar için kırmızı rehber yayınlamış ve uygulama günümüze kadar gelmiştir. 2000’lerden sonrasında iletişim teknolojilerindeki baş döndürücü gelişmelerle birlikte içeriğini etkileşimli olarak müşterilerin oluşturduğu ve restoran değerlendirmeleri yapan birçok web sitesi kurulmuştur. Sonuç olarak tarihsel süreç izlendiğinde gastronomluk ve gurmelik günümüzde yemek eleştirmenliğine dönüşmüş olmasına rağmen gastronomi alanında henüz iyi bir konum kazanamamıştır.en_US
dc.description.abstractThe study aimed to comprehensively understand the significant role of food criticism in gastronomy and determine its impact on the field. The study utilized literature and document reviews, along with content analysis methods. The literature review revealed the conceptual framework of food criticism. Content analysis was applied to the findings obtained from literature and document reviews, categorizing the effects of food criticism on gastronomy into four main themes. Upon examining the themes, it becomes apparent that gourmets and gastronomes, who play a role in educating society about food, initiated the process leading to modern food criticism. In this context, between the years 1802 and 1812, La Reynière published annuals consisting of food evaluations and establishing criteria. In the 1900s, the Michelin brothers published a red guide for hotels and restaurants in France, a practice that has persisted to the present day. Following the 2000s, with the rapid advancements in communication technologies, numerous websites were established where customers interactively created content and wrote restaurant reviews. Overall, when tracing the historical process, it is evident that while gastronomy and gourmets have evolved into food critics today, they have not yet achieved a prominent position in the field of gastronomy.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherHakan KOÇen_US
dc.relation.isversionofhttps://doi.org/10.26677/TR1010.2023.1275en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.subjectGastronomen_US
dc.subjectGastronomien_US
dc.subjectGurmeen_US
dc.subjectYemek Eleştirisien_US
dc.subjectYemek Eleştirmenien_US
dc.subjectGastronomeen_US
dc.subjectGastronomyen_US
dc.subjectGourmeten_US
dc.subjectFood Critiqueen_US
dc.subjectFood Criticen_US
dc.titleYemek Eleştirmenliğinin Gastronomiye Olan Etkilerinin Araştırılmasıen_US
dc.title.alternativeInvestigation of the Effects of Food Criticism on Gastronomyen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofSosyal, Beşeri ve İdari Bilimler Dergisi - Journal of Social, Human and Administrative Sciencesen_US
dc.departmentGüzel Sanatlar Fakültesien_US
dc.authoridhttps://orcid.org/0000-0001-6391-4887en_US
dc.authoridhttps://orcid.org/0000-0003-4197-3936en_US
dc.identifier.volume6en_US
dc.identifier.issue9en_US
dc.identifier.startpage1167en_US
dc.identifier.endpage1181en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.contributor.institutionauthorDoğan, Murat
dc.contributor.institutionauthorÖztürk, Seray Merve


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster

info:eu-repo/semantics/openAccess
Aksi belirtilmediği sürece bu öğenin lisansı: info:eu-repo/semantics/openAccess