Yemek Eleştirmenliğinin Gastronomiye Olan Etkilerinin Araştırılması
Abstract
Çalışma ile gastronomi açısından önemli yeri olan yemek eleştirmenliğinin derinlemesine
anlaşılması ve gastronomiye olan etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada literatür ve
doküman incelemesi ve içerik analizi yöntemleri kullanılmıştır. Literatür incelemesi ile yemek
eleştirmenliğinin kavramsal çerçevesi ortaya çıkartılmıştır. Literatür ve doküman incelemesi
sonucu elde edilen bulgulara içerik analizi uygulanmış ve yemek eleştirmenliğinin gastronomiye
etkisi dört ana tema altında kategorize edilmiştir. Temalar incelendiğinde gurmeler ve toplumu
yemek konusunda eğiten gastronomlar modern anlamda yemek eleştirmenliğine giden süreci
başlatmıştır. Bu bağlamda La Reynière 1802-1812 yılları arasında yemek değerlendirmelerinden
oluşan ve kriterlerin oluşmasını sağlayan yıllıklar yayınlanmıştır. 1900’lü yıllarda ise Fransa’da
Michelin kardeşler tarafından otel ve restoranlar için kırmızı rehber yayınlamış ve uygulama
günümüze kadar gelmiştir. 2000’lerden sonrasında iletişim teknolojilerindeki baş döndürücü
gelişmelerle birlikte içeriğini etkileşimli olarak müşterilerin oluşturduğu ve restoran
değerlendirmeleri yapan birçok web sitesi kurulmuştur. Sonuç olarak tarihsel süreç izlendiğinde
gastronomluk ve gurmelik günümüzde yemek eleştirmenliğine dönüşmüş olmasına rağmen
gastronomi alanında henüz iyi bir konum kazanamamıştır. The study aimed to comprehensively understand the significant role of food criticism in
gastronomy and determine its impact on the field. The study utilized literature and document
reviews, along with content analysis methods. The literature review revealed the conceptual
framework of food criticism. Content analysis was applied to the findings obtained from
literature and document reviews, categorizing the effects of food criticism on gastronomy into
four main themes. Upon examining the themes, it becomes apparent that gourmets and
gastronomes, who play a role in educating society about food, initiated the process leading to
modern food criticism. In this context, between the years 1802 and 1812, La Reynière published
annuals consisting of food evaluations and establishing criteria. In the 1900s, the Michelin
brothers published a red guide for hotels and restaurants in France, a practice that has persisted
to the present day. Following the 2000s, with the rapid advancements in communication
technologies, numerous websites were established where customers interactively created content
and wrote restaurant reviews. Overall, when tracing the historical process, it is evident that while
gastronomy and gourmets have evolved into food critics today, they have not yet achieved a
prominent position in the field of gastronomy.
Volume
6Issue
9Collections
The following license files are associated with this item: