Yetişkin Bireylerde Yeme Davranışı ile Anksiyete, Uyku Kalitesi ve Akdeniz Diyetine Bağlılık Arasındaki İlişki
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı sağlıklı yetişkin bireylerde duygusal, kısıtlanmış ve dışsal yeme davranışları
puanlarını tespit ederek, bireylerin anksiyete seviyeleri, uyku kaliteleri ve Akdeniz diyetine bağlılık skorları
arasındaki ilişkiyi incelemektir.
Yöntem: Çalışmaya gönüllü olarak katılmayı kabul eden 18-65 yaş arası bireyler araştırmaya dahil
edilmiştir. Katılımcıların verileri araştırmacı tarafından hazırlanan çevrimiçi anket ile uygulanan soru formu
ile toplanmıştır. Katılımcıların genel bilgileri, Hollanda Yeme Davranışı Anketi (HYDA), Beck Anksiyete
Ölçeği (BAÖ), Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ) ve Akdeniz Diyetine Bağlılık Ölçeği (MEDAS)
değerlendirilmiştir.
Bulgular: Katılımcıların %68'i (n=348) kadın, %32'si (n=164) erkek olup, yaş ortalaması 32,13±8,69 yıldır.
Katılımcıların HYDA alt boyutları puan ortalamaları, duygusal yeme 30,7±15,66; kısıtlayıcı yeme
26,16±7,98; dışsal yeme 33,8±6,35 olarak belirlenmiştir. Katılımcıların %46,5'inin anksiyeteli olduğu,
%49,4'ünün uyku kalitesinin kötü olduğu, %77'sinin Akdeniz diyetine bağlı olduğu görülmüştür. Çalışmada
duygusal yeme davranışı puanı arttıkça, katılımcıların anksiyete ve uyku kalitesi bozukluğu seviyesinin
arttığı; kısıtlayıcı yeme davranışı puanı arttıkça, Akdeniz diyetine bağlılık seviyesinin arttığı; dışsal yeme
davranışı puanı arttıkça anksiyete seviyesinin arttığı ve Akdeniz diyetine bağlılık seviyesinin azaldığı
belirlenmiştir.
Sonuç: Obezite ve yeme bozuklukları etiyolojisinin yeme davranışları ile ilişkilendirildiği bilinmektedir.
Bireylerde yeme davranışları ve bunlarla ilişkili değiştirilebilir yaşam tarzı faktörleri değerlendirilerek yeme
bozuklukları ve obezitenin önüne geçilebilir. Aim: The aim of this study is to determine the emotional, restricted and external eating behavior scores of
healthy adult individuals and to examine the relationship between the individuals' anxiety levels, sleep
quality and Mediterranean diet adherence scores.
Method: Individuals between the ages of 18-65 who voluntarily agreed to participate in the study were
included. The data of the participants were collected with a questionnaire applied with an online
questionnaire prepared by the researcher. General information of the participants, Dutch Eating Behavior
Questionnaire (DEBQ), Beck Anxiety Scale (BAS), Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) and Mediterranean
Diet Adherence Scale (MEDAS) were evaluated.
Results: The gender of 68% (n=348) of the participants was female, 32% (n=164) of the participants were
male, with a mean age of 32.13±8.69 years. The participants' DEBQ sub-dimensions mean scores were
determined as 30.7±15.66 for emotional eating; 26.16±7.98 for restrictive eating; 33.8±6.35 for external
eating. It was observed that 46.5% of the participants were anxious, 49.4% had poor sleep quality, and 77%
adhered to the Mediterranean diet. In the study, it was determined that as the emotional eating behavior
score increased, the anxiety and sleep quality disorder level of the participants increased, as the restrictive
eating behavior score increased, the level of adherence to the Mediterranean diet increased, as the external
eating behavior score increased, the level of anxiety increased and the level of adherence to the
Mediterranean diet decreased.
Conclusion: It is known that the etiology of obesity and eating disorders is associated with eating
behaviors. Eating disorders and obesity can be prevented by evaluating eating behaviors and related
changeable lifestyle factors in individuals.
Sayı
20Bağlantı
https://hdl.handle.net/11363/5520Koleksiyonlar
Aşağıdaki lisans dosyası bu öğe ile ilişkilidir: