Niasin Dislipidemi Riskini Azaltmada Potansiyel Bir Ajan Mıdır?
Abstract
Tüm dünyada prevalansı ve mortalite oranı en yüksek, bulaşıcı olmayan hastalıkların başında
kardiyovasküler hastalıklar gelmektedir. Kardiyovasküler hastalıkların zeminini oluşturan dislipidemi;
yüksek triaçilgliserol (TAG) ve serbest yağ asitleri, azalmış yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL-High
density lipoprotein) düzeyi ve işlevi, artmış düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL-Low density lipoprotein)
düzeyi ve apolipoprotein B (Apo B) üretimi ile karakterizedir. Dislipidemi ile beslenme ve fiziksel aktivite
alışkanlıkları arasında önemli bir ilişki olduğu bilinmektedir. Diğer yandan, niasin gibi bazı mikro besin
ögelerinin besin desteği olarak kullanımının dislipidemi riskini potansiyel olarak azalttığı görülmüştür.
Niasinin potansiyel olarak TAG, serbest yağ asitleri, Apo B, çok düşük yoğunluklu lipoprotein (VLDL-Very
low density lipoprotein) ve LDL düzeylerini azaltırken, HDL ve apolipoprotein A (Apo A) düzeylerini
arttırabildiği bilinmektedir. Ancak bu potansiyel etkilerin görülmesi adına, önerilen üst alım düzeyinin (35
mg/gün) oldukça üzerinde (1-3 g) niasin tedavisi uygulanmakta, bu durum ‘niasin flush’ semptomunu
tetikleyebilmektedir. Bu derleme yazıda niasinin dislipidemi üzerindeki potansiyel etkileri literatürde yer
alan güncel bilgiler ve araştırma sonuçları doğrultusunda incelenmiştir. Cardiovascular diseases are the most common non-communicable diseases with the highest prevalence and
mortality rate all around the world. Dyslipidemia, which forms the basis of cardiovascular diseases, is
characterized by high triacylglycerol (TAG) and free fatty acids, decreased high-density lipoprotein (HDL)
level and function, increased low-density lipoprotein (LDL) level, and apolipoprotein B (Apo B) production.
It is known that there is an important relationship between dyslipidemia and nutrition and physical activity
habits. On the other hand, some micronutrients such as niacin can potentially decrease dyslipidemia risk as
a nutritional supplement. Niacin can potentially decrease TAG, free fatty acids, Apo B, very low-density lipoprotein (VLDL), and LDL levels and increase HDL and apolipoprotein A (Apo A) levels in plasma.
However, niacin is used more than tolerable upper intake level (35 mg/day) to show these potential effects
(1-3 g). This situation may cause a ‘niacin flush’ symptom. In this review, the potential effects of niacin on
dyslipidemia are examined within the current literature.
Issue
17Collections
The following license files are associated with this item: