Uzaktan Eğitim Alan Üniversite Öğrencilerinin Fiziksel Aktivite Seviyelerinin Beslenme Alışkanlıkları ve İnternet Kullanım Süreleri ile İlişkisi
Özet
Amaç: Araştırma uzaktan eğitim alan üniversite öğrencilerinde fiziksel aktivite düzeyleri ile beslenme
alışkanları ve günlük internet kullanım süreleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amacıyla yapıldı.
Yöntem: Çalışmamıza katılan bireylerin demografik bilgileri, günlük internet kullanım süreleri, eğitim
aldıkları kurum, uzaktan eğitime ulaşma şekilleri hakkında veriler toplandı. Katılımcıların beslenme
alışkanlıkları ile ilgili verilerini toplamak için “Beslenme Alışkanlıkları İndeksi”, fiziksel aktivitelerini
değerlendirmede “Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi Kısa Formu” kullanıldı.
Bulgular: Çalışmaya 84 (%18,9) erkek, 360 (%81,1) kadın olmak üzere toplam 444 kişi dâhil edildi. Fiziksel
aktivite açısından araştırmaya katılanların 94'ü (%21,2) çok aktif, 238'i (%53,6) minimal aktif ve 112'si
(%25,2) inaktifti. Beslenme açısından 81 (%18,2) katılımcı hafif, 246 (%55,4) orta, 105 (%23,6) yüksek riskli
ve 12 (%2,7) çok yüksek riskli idi. Fiziksel aktivite düzeyleri ile beslenme alışkanlıkları arasında negatif yönlü
zayıf ilişki (r=-0,22 p˂0,01), fiziksel aktivite düzeyleri ile günlük internet kullanımı arasında da negatif yönlü
zayıf ilişki (r=-0,102, p=0,032) bulundu.
Sonuç: Çalışmamızda üniversite öğrencilerinde özellikle pandemi döneminde uzaktan eğitim modelinin
uygulanmasına bağlı olarak günlük internet kullanım süresinin arttığı, beslenme alışkanlıklarının riskli
olduğu ve fiziksel aktivite seviyesinin yetersiz olduğu sonucuna varılmıştır. Uzaktan eğitim alan öğrencilere
fiziksel aktivitelerini arttırmaya ve beslenme alışkanlıklarını pozitif yönde değiştirmeye yönelik yaklaşımlar
geliştirilmelidir. Aim: The research was conducted to evaluate the relationship between physical activity levels, dietary habits
and daily internet usage time in university students receiving distance education.
Method: Data were collected on the demographic information of the individuals participating in our study,
the duration of daily internet use, the institution they received education from, and the way they accessed
distance education. The "Eating Habits Index" was used to collect data on the dietary habits of the
participants, and the "International Physical Activity Questionnaire Short Form" was used to evaluate their
physical activity.
Results: A total of 444 participants, 84 (18.9%) men and 360 (81.1%) women, were included in the study.
In terms of physical activity, 94 (21.2%) participants in the study were very active, 238 (53.6%) minimally
active and 112 (25.2%) inactive. In terms of nutrition, 81 (18.2%) participants were mild, 246 (55.4%)
moderate, 105 (23.6%) high risk, and 12 (2.7%) very high risk. A negative low correlation was found between
physical activity levels and eating habits (r=-0.22 p˂0.01), and a negative low correlation was found between
physical activity levels and daily internet use (r=-0.102, p=0.032).
Conclusion: In our study, it was concluded that due to the application of the distance education model,
especially during the pandemic period, the daily internet usage time increased, the nutritional habits were
risky and the physical activity level was insufficient. Approaches should be developed for distance education
students to increase their physical activity and positively change their eating habits.
Sayı
17Bağlantı
https://hdl.handle.net/11363/5465Koleksiyonlar
Aşağıdaki lisans dosyası bu öğe ile ilişkilidir: