COVID-19 Salgınında Sağlık Personelinin Beslenme Alışkanlıklarındaki Değişikliklerin Değerlendirilmesi
Göster/ Aç
Tarih
2022Yazar
Erzurum Alim, NuralTürk, Öykü Peren
Türkmen, Rana Betül
Yumurt, Gizem
Çapçı, Haticenur
Taşar, Hüseyin
Alma, Berk Kaan
Üst veri
Tüm öğe kaydını gösterÖzet
Amaç: Bu çalışma COVID-19 salgını sürecinde çalışan sağlık personelinin beslenme alışkanlıklarındaki
değişiklikleri değerlendirmek amacıyla yapılmıştır.
Yöntem: Çalışmaya Ankara ilinde çalışan, çalışmaya katılmayı kabul eden, soruları eksiksiz yanıtlayan 200
sağlık personeli dâhil edilmiştir. Çalışmada bireylerin sosyo demografik özellikleri, genel sağlık durumları,
beslenme alışkanlıkları ve antropometrik ölçümleri sorgulanmıştır. İstatistiksel analizler SPSS adlı paket
program kullanılarak yapılmıştır.
Bulgular: Bireylerin %84,5’i kadın, %15,5’i erkektir. Çalışmaya katılan erkeklerin yaş ortalaması
29,68±6,75 yıl, kadınların ise 31,31±8,95 yıldır. Erkeklerde Beden Kütle İndeksi (BKİ kg/m2) ortalaması
25,60±3,00kg/m2
; kadınlarda 23,03±3,40’kg/m2
’dir. Bireylerin %56,5’inin günlük ana öğün tüketimi üç
öğündür. Stres durumunda, erkeklerin %54,8’inin, kadınların %61,5’inin yemek tüketiminin azaldığı
belirlenmiştir. Bireylerin %19,5’i bitkisel ürün kullanmaktadır. En sık kullanılan ürünlerin, D vitamini
(%40,4) ile C vitamini (%26,6) olduğu belirlenmiştir. COVID-19 pandemisinde bireylerin gece yeme ve
dışarıdan yemek yeme alışkanlığının sırasıyla %51,0 ve %56,5 oranında arttığı saptanmıştır.
Sonuç: Pandemi döneminde bireylerin yeterli ve dengeli beslenmelerinin sağlanması ve bağışıklık sistemi
normal fonksiyonlarını sürdürebilmesi için sağlıklı beslenme farkındalığının artırılması gerekmektedir. Pandemi döneminin beslenme alışkanlıklarındaki etkileri hakkında daha fazla çalışmaya ihtiyaç
duyulmaktadır. Aim: This study was conducted to evaluate the changes in the nutritional habits of health personnel working
during the COVID-19 pandemic.
Methods: In this study 200 health personnel working in the province of Ankara, who agreed to participate
in the study and answered the questions completely, were included. Socio-demographic characteristics,
general health status, nutritional habits and anthropometric measurements of the individuals were
questioned. Statistical analyzes were made using a package program called SPSS.
Results: When gender distribution was examined. 84,5% of the individuals were female and 15,5% were
male. The mean age of the men participating in the study was 29,68±6,75 years, while the women were
31,31±8,95 years. Average BMI (kg/m2) in men was 25,60±3,00kg/m2; it is 23,03±3,40kg/m2 in women.
The daily main meal consumption of 56,5% of the individuals is three meals. It was determined that the food
consumption of 54,8% of men and 61,5% of women decreased in case of stress. 19,5% of individuals use
herbal products, It was determined that the most frequently used products were vitamin D (40,4%) and
vitamin C (26,6%). In the COVID-19 pandemic, it was determined that individuals' night eating and eating
out habits increased by 51,0% and 56,5%, respectively.
Conclusion: It is necessary to increase awareness of healthy nutrition in order to ensure adequate and
balanced nutrition of individuals and to maintain normal functions of the immune system during the
pandemic period. More studies are needed on the effects of the pandemic period on nutritional habits.
Sayı
18Bağlantı
https://hdl.handle.net/11363/5423Koleksiyonlar
Aşağıdaki lisans dosyası bu öğe ile ilişkilidir: