Restoran Çalışanlarının Vegan ve Vejetaryen Beslenmeyle İlgili Bilgi Düzeyleri ve Tutumlarının Ölçülmesi
Abstract
Genellikle sağlık ya da hayvan hakları sebebiyle olmak üzere farklı sebeplerle
insanlar vegan ve vejetaryen beslenme şekillerini tercih etmektedir. Geçmişten
günümüze vegan ve vejetaryen beslenme tarzını benimseyen kişilerin sayısının artış
gösterdiği görülmektedir. Vegan ve vejetaryen beslenme, sadece insanların sağlıklı ve
uzun bir ömür sürme arzularından ileri gelen bir ihtiyaca cevap vermemektedir. Bununla
birlikte vegan ve vejetaryen beslenenler dışarıda yemek yediklerinde özellikle
çalışanların bilgi eksikliği dolayısıyla çeşitli sorunlarla karşılaşmaktadır. Dolayısıyla bu
araştırmanın temel amacı, Türkiye’deki yiyecek-içecek sektöründe çalışanların vegan ve
vejetaryen beslenme tarzına yönelik tutumlarının ve bilgi düzeylerinin bazı demografik
değişkenler açısından farklılık gösterip göstermediğini ortaya koymaktır. Veri toplama
tekniği olarak anket yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen veriler bağımsız örneklem t- testi,
ANOVA ve Açımlayıcı faktör analizi (AFA) yardımıyla analiz edilmiştir. Araştırma
sonuçları yiyecek-içecek işletmelerinde çalışan personellerinin vegan ve vejetaryen
beslenmeye yönelik temel bilgi düzeylerinin kısmen yeterli olduğunu göstermektedir.
Çalışma sonucunda restoran çalışanlarına vegan ve vejetaryen ihtiyaçlarını karşılama
konusunda önerilerde bulunulmuştur. People prefer vegan / vegetarian diets for different reasons, usually health or
animal rights. It is seen that the number of people who adopt vegan and vegetarian diet
from past to present has increased. Vegan and vegetarian diets do not just meet a need arising from the desire of people to live a healthy and long life. However, vegan and
vegetarian dieters face various problems, especially when they eat restaurants, especially
due to the lack of knowledge of the employees. That’s why, the main purpose of this
research is to reveal whether the attitudes and knowledge levels of those working in the
food and beverage sector in Turkey towards the vegan and vegetarian diet differ in terms
of some demographic variables. Questionnaire method was used as data collection
technique. The data obtained were analyzed with the help of independent sample t-test,
ANOVA and Exploratory factor analysis (EFA). The results of the research show that the
basic knowledge level of the personnel working in the food and beverage businesses
about vegetarian / vegan nutrition is partially sufficient. As a result of the study, given
suggestions to restaurant employees about vegan-vegetarian diets.
Volume
10Issue
1The following license files are associated with this item: