Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorAytaç, Gülşah
dc.date.accessioned2023-03-14T07:01:57Z
dc.date.available2023-03-14T07:01:57Z
dc.date.issued2022en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11363/4135
dc.descriptionDanışman: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜR KIZILDEMİR Yer Bilgisi: İstanbul Gelişim Üniversitesi / Lisansüstü Eğitim Enstitüsü / Gastronomi Ana Bilim Dalı Konu: Gastronomi ve Mutfak Sanatları = Gastronomy and Culinary Artsen_US
dc.description.abstractBu çalışmada yiyecek içecek işletmelerinin menülerinde hayvansal ürün üretim ve tüketim yerine çevreci beslenme olarak bilinen vegan ürünlerin yer almasının çevresel sürdürülebilirlik açısından durumunun ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Çalışma evreni olarak seçilen İstanbul'daki yiyecek ve içecek işletmelerinde, vegan ürün kullanımının çevresel sürdürülebilirlik bilinci ve hangi ölçüde ön planda tutulduğu ölçülmek istenmektedir. Nitel araştırma tekniğinin uygulandığı bu çalışmada veri toplama amacıyla yarı yapılandırılmış görüşme formu (mülakat) kullanılmıştır. 20 adet yiyecek ve içecek işletmesinde ki şeflerle (mutfak şefi, işletme sahibi ve şef, eğitmen şef) Mart-Nisan 2022 tarihleri arasında mülakatlar yapılmıştır. Bu görüşmeler sonucunda elde edilen veriler nitel analiz programı olan MAXQDA ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda menülerinde sadece vegan ürün bulunduran katılımcıların, yiyecek içecek işletmelerinin menülerinde vegan ürünlere yer verilmesinin çevresel sürdürülebilirlik kapsamında önemli bulduğunu ve sürdürülebilir uygulamaları önemsediğini belirtirken, sınırlı sayıda vegan ürün bulunduran katılımcıların ise farklı tercih taleplerini karşılama amacını gözettiği tespit edilmiştir. Tüketicilerin ise vegan ürün tercihinde ekolojik sürdürülebilirliği göz önünde bulundurmadığı anlaşılmaktadır.en_US
dc.description.abstractIn this study, it has been examined that food and beverage businesses prefer vegan products, known as environmentalist nutrition because they produce less carbon footprint, ecological footprint, and water footprint instead of animal product production and consumption. In addition, it is aimed to reveal the situation of vegan nutrition in terms of natural healt and sustainability. It is desired to measure the environmental sustainability awareness of vegan products and to what extent their use is prioritized in the food and beverage businesses in Istanbul chosen as the study universe. In this study, in which a qualitative research technique was applied, a semi-structured interview form (interview) was used for data collection. Interviews were conducted with the chefs (kitchen chef, business owner, chef, trainer chef) in 20 food and beverage businesses between March and April 2022. The data obtained as a result of these interviews were analyzed with the qualitative analysis program MAXQDA. As a result of the research it was determined that the participants with only vegan products on their menus stated that the inclusion of vegan products in the menus of food and beverage businesses is important within the scope of environmental sustainability and that they care about sustainable practices, while the participants who have a limited number of vegan products aim to meet different preference demands. It is understood that consumers do not consider ecological sustainability when choosing vegan products.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherİstanbul Gelişim Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.subjectÇevreen_US
dc.subjectSürdürülebilirliken_US
dc.subjectGastronomien_US
dc.subjectVegan Beslenmeen_US
dc.subjectEnvironmenten_US
dc.subjectSustainabilityen_US
dc.subjectGastronomyen_US
dc.subjectVegan Nutritionen_US
dc.titleMenülerinde vegan ürünlere yer veren yiyecek içecek işletmelerinin sürdürülebilirlik açısından incelenmesi: İstanbul'daki mutfak şefleri üzerine bir araştırmaen_US
dc.title.alternativeInvestigation of food and baverage businesses that include vegan products in their menus in terms of sustainability: A research on cuisine chefs in İstanbulen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentLisansüstü Eğitim Enstitüsüen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster

info:eu-repo/semantics/openAccess
Aksi belirtilmediği sürece bu öğenin lisansı: info:eu-repo/semantics/openAccess