ORCID "0000-0001-6391-4887" Diğer Yayınlar için listeleme
-
Mutfakta Bilim Var-11: Hayatın Kaynağı ve Mutfağın Vazgeçilmezi Su
Doğan, Murat (İstmag Magazin Gazetecilik, 2022)Bir hidrojen ve iki oksijen molekülünden oluşan su bir yönüyle çok basit gibi görünse de gizemli özellikleri ile dünyamızın en temel maddelerinden biri olarak yerini almıştır. Yaşamın devamının olmazsa olmazı, canlıların ... -
Mutfakta Bilim Var-12: Esnaf Lokantaları Gastronomi Kültürünün Ellerinden Kayıp Gidiyor!
Doğan, Murat (İstmag Magazin Gazetecilik, 2022)Üniversitede bir hoca arkadaşımızla esnaf lokantalarının gıda güvenliği durumlarını çalışıyoruz. Bu konuya çalışırken esnaf lokantalarının yaşadığı sorunlar da karşımıza çıktı. Günümüzde toplum olarak daha çok fast-food ... -
Mutfakta Bilim Var-13: Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Bir Yaşam: Mutlu İnsanlar
Doğan, Murat (İstmag Magazin Gazetecilik, 2022)Değerli okurlarım acısıyla ve tatlısıyla bir senenin de sonuna geldik. Hepimizin bildiği üzere COVID 19 gibi büyük bir badireyi tüm dünya olarak atlattık. Pandemi süreci her şeyin başının ve başlangıcının sağlık olduğunu ... -
Mutfakta Bilim Var-14: Yemek Hazırlamanın Püf Noktası: Standart Tarifler
Doğan, Murat (İstmag Magazin Gazetecilik, 2023)Bana yemek hazırlamada en önemli unsur nedir diye soracak olursanız, her şeyden önce tarif olduğunu söyleyebilirim. Biz bu reçetelere standart tarifler diyoruz. Yeni bir yemek yapmak istediğimiz ve reçetesini araştırdığımız ... -
Mutfakta Bilim Var-15: Mutfak Köpükleri
Doğan, Murat (İstmag Magazin Gazetecilik, 2023)Köpük dediğimizde aslında ilk aklımıza gelen sabun köpüğüdür. Ancak mutfaklarımızda köpük oluşturarak birçok yiyeceği ve içeceği hazırlamamız mümkün. Mutfakta bilerek ya da bilmeyerek bilimsel alt yapısı olan farklı ... -
Mutfakta Bilim Var-16: Ramazan Ayında Nasıl Beslenmeliyiz?
Doğan, Murat (İstmag Magazin Gazetecilik, 2023)Hepimizin bildiği gibi on bir ay boyunca devam eden beslenme düzenimiz, Ramazan ayının girmesi ile baştan sona değişebilmektedir. Ramazan orucunu tutmaya başladığımızda, metabolizmamız bu yeni düzene adapte olmakta ... -
Mutfakta Bilim Var-17: Eski Ramazanlar ve Mutfak Kültürümüz
Doğan, Murat (İstmag Magazin Gazetecilik, 2023)Sevgili okurlarım eski ramazanlar dediğimde çok fazla abarttığımı ve nostalji yaptığımı düşünebilirsiniz. Tabii ki günümüz ramazanları da çok güzel ve dolu dolu geçmiyor değil. Ancak bazen geçmişten günümüze miras olarak ... -
Mutfakta Bilim Var-Ağustos 2023: Neden Fransız Mutfağı daha fazla gelişmiş?
Doğan, Murat (İstmag Magazin Gazetecilik, 2023)Sevgili okurlarım, Fransız tarihine göz ucuyla şöyle bir baksak bile, bir tarafta ihtişamı diğer tarafta ise yoksulluk ve kaosu çok rahat görebiliriz. Bu nedenle Fransa ziyaretçilerini her zaman farklı kültürü ve özellikle ... -
Mutfakta Bilim Var-Aralık 2023: Auguste Escoffier (1846- 1935) Mutfak Sanatları Ustası
Doğan, Murat (İstmag Magazin Gazetecilik, 2023)Bugün size Fransız Mutfağını en diplerden alıp üst liglere çıkarılmasında çok büyük katkıları olan iki ustadan birini anlatacağım. Ustalardan biri, başlıkta gördüğünüz Şef Auguste Escoffier (Agust Eskofier) diğeri ise ... -
Mutfakta Bilim Var-Ekim 2023: Ekşi Mayalı Ekmeği Sever misiniz?
Doğan, Murat (İstmag Magazin Gazetecilik, 2023)Beş altı yaşlarımda köyümüze gitmiştim. Yer sofrasına kocaman bir somun ekmek geldi. Bir parça da bana düştü. Ekmekten bir parça kopardım. Tadı İstanbul’da yediğim ekmeklere benzemiyordu. Biraz ekşi, fazlaca pişkin ve ... -
Mutfakta Bilim Var-Eylül 2023: Lütfen Yemeğimi Eleştir(me)!
Doğan, Murat (İstmag Magazin Gazetecilik, 2023)Hepimizin malumu olduğu üzere TV’de gezinirken yemek yarışmalarına rastlamayanımız yoktur. Bir kısmımız bu programlardaki acımasız ve kendini bilmez eleştirileri gördükçe kahrolmaktadır. Aslında insanımızın eleştiri ... -
Mutfakta Bilim Var-Haziran 2023: Kurban Bayramında Mutfakta Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Doğan, Murat (İstmag Magazin Gazetecilik, 2023)Malumunuz Kurban Bayramını haziran ayı içinde idrak ediyoruz. Ramazan Bayramında olduğu gibi Kurban Bayramı da mutfaklarımızı, beslenme düzenimizi ve yemek alışkanlıklarımızı etkileme potansiyeline sahip. Bunun yanında ... -
Mutfakta Bilim Var-Kasım 2023: Lezzetin bilimi de olur mu?
Doğan, Murat (İstmag Magazin Gazetecilik, 2023)Temel bilimlerden sayılan fiziğin, kimyanın ve biyolojinin bilimi olur da, lezzetin de bilimi olmaz mı? Bence insanoğlunun on binlerce yıldır vazgeçemediği lezzetin de bilimi olur. Sizlere bununla ilgili bilimsel ... -
Mutfakta Bilim Var-Mart 2023 : Tuğrul Şavkay (1951-2003) Türkiye Gastronomisinin Büyük ustası
Doğan, Murat (İstmag Magazin Gazetecilik, 2024)Son iki yazımda, gastronomi alanına büyük katkılar sağlamış ve yiyecek ve içecek sektörünü dönüştürmüş Fransız gastronom ve şefler Escoffier ve Carême’den bahsetmiştim. Bu yazının konusu ise Türkiye’nin öncü ve en önemli ... -
Mutfakta Bilim Var-Mayıs 2023: Meyve ve Sebze Tüketiminin Önemi
Doğan, Murat (İstmag Magazin Gazetecilik, 2023)İnsanlık tarihi incelendiğinde ilk ve en önemli besin maddelerinin başında her zaman sebze ve meyve çeşitleri gelmiştir. Mayıs ayı içindeyiz baharla birlikte mevsim meyve ve sebzeleri daha da bollaşacak ve tazesini tüketme ... -
Mutfakta Bilim Var-Ocak 2024: Marie-Antoine Carême (1784-1833) Şeflerin Kralı ve Kralların Şefi
Doğan, Murat (İstmag Magazin Gazetecilik, 2024)Geçen yazımda Fransız Mutfağının Dünya Mutfakları arasından sıyrılarak üst sıralara yerleşmesinde önemli kilometre taşlarından biri olan Şef Auguste Escoffier’i (Agust Eskofier) yazmıştım. Diğer önemli şahsiyet ise ... -
Mutfakta Bilim Var-Şubat 2023 : Şifa kaynağı kefir
Doğan, Murat (İGÜ Yayınları, 2024)Malumunuz son yıllarda toplum olarak birçok salgın hastalıkla savaştık. Son haftalarda artışı görülen üst solunum yolu hastalıkları ve yeni koronavirüs enfeksiyonu olan JN1 varyantı gündemde. Salgın şeklinde ilerleyen ... -
Mutfakta Bilim Var-Temmuz 2023: Mutfağın Akıllısı Olur mu?
Doğan, Murat (İstmag Magazin Gazetecilik, 2023)Hepimizin malumu olduğu üzere son günlerde yapay zekâ çokça konuşulur oldu. Yapay zekâ tüm alanlarda olduğu gibi yakın bir gelecekte mutfaklarımızı da etkileyecek gibi duruyor. Yapay zekâyı ve robotik sistemleri de ...