Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorDoğan, Murat
dc.contributor.authorYılmaz, Maruf
dc.date.accessioned2023-02-03T19:12:45Z
dc.date.available2023-02-03T19:12:45Z
dc.date.issued2022en_US
dc.identifier.issn2587–0890
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11363/3832
dc.description.abstract7500 yıllık tarihi birikimi ile zengin bir mutfak kültürüne sahip Hatay, Türkiye’nin önemli gastronomi destinasyon merkezlerinden biri olma yolunda ilerlemektedir. Bu çalışma ile Hatay’ın gastronomi turizmi gelişmişlik düzeyinin belirlenmesi amaçlanmış olup “Gastronomi Turizmi Gelişmişlik Düzeyi” ölçeği ile oluşturulan anket uygulanmıştır. İlk yapılan istatistiki analizler ile KMO Barllett değerinin .70’in üstünde, anlamlılık değerinin .05’ten küçük ve sonuçta ölçeğin faktör analizine uygun olduğu belirlenmiştir. Daha sonra yapılan Doğrulayıcı faktör analizi (DFA) ile orijinal ölçekten farklı 34 sorudan oluşan dört faktörlü bir yapıya ulaşılmıştır. Son olarak katılımcılardan gelen verilere göre ölçek ve alt boyutlarında gruplar arasındaki farklılıkları ölçülmüştür. Gastronomi kültürü ve nitelikli personel alt boyutunda, gastronomi kültürü, ürün tanıtımı ve gastronomi turizmi gelişmişlik ölçeğinde ve gastronomi kültürü ve ürün tanıtımında anlamlı bir farkın olduğu belirlenmiştir (p<.05). Sonuç olarak gastronomi turizmi odaklı, kalkınma stratejilerinin oluşturulması ve gastronomi turizmi gelişmişlik düzeyinin belirlenmesi ile Hatay turizmi pozitif ivme kazanabilecektir.en_US
dc.description.abstractHatay, which has a rich culinary culture with a 7,500-year historical background, is on its way to becoming one of the essential gastronomic destinations in Turkey. This study determined Hatay's gastronomic tourism development level, and a questionnaire was designed and applied using the "Gastronomic Tourism Development Level" scale. The first statistical analysis determined that the KMO Bartlett value was above .70, the significance value was less than .05, and the scale was suitable for factor analysis. Later, with the Confirmatory Factor Analysis (CFA), a four-factor structure consisting of 34 questions different from the original scale was reached. Finally, according to the data from the participants, the differences between the groups on the scale and their sub-dimensions were measured. It was determined that there is a significant difference in gastronomy culture and qualified personnel sub-dimension, gastronomy culture, product promotion, and gastronomy tourism development scale, and gastronomy culture and product promotion (p<.05). Overall, Hatay tourism will gain positive momentum with the creation of development strategies focused on gastronomy tourism and the determination of the level of gastronomy tourism development.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherTürk Turizm Araştırmaları Dergisien_US
dc.relation.isversionof10.26677/TR1010.2022.1143en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.subjectHatayen_US
dc.subjectGastronomyen_US
dc.subjectGastronomy Tourismen_US
dc.subjectGastronomic Tourism Development Levelen_US
dc.subjectGastronomi Turizmi Gelişmişlik Düzeyien_US
dc.subjectGastronomi Turizmien_US
dc.subjectGastronomien_US
dc.titleHatay İlinin Gastronomi Turizmi Gelişmişlik Düzeyinin Tespitine Yönelik Bir Araştırmaen_US
dc.title.alternativeA Study on the Determination of the Gastronomic Tourism Development Level in Hatay Provinceen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofTürk Turizm Araştırmaları Dergisien_US
dc.departmentGüzel Sanatlar Fakültesien_US
dc.authoridhttps://orcid.org/0000-0001-6391-4887en_US
dc.authoridhttps://orcid.org/0000-0002-3830-0389en_US
dc.identifier.volume6en_US
dc.identifier.issue4en_US
dc.identifier.startpage1146en_US
dc.identifier.endpage1164en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.contributor.institutionauthorDoğan, Murat


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster

info:eu-repo/semantics/openAccess
Aksi belirtilmediği sürece bu öğenin lisansı: info:eu-repo/semantics/openAccess