Yiyecek ve İçecek Sektöründe Endüstri 4.0 ve Robotik Sistemler
Abstract
BİLDİRİ ÖZETİ
1700’lü yıllarda buhar makinesinin icadı buhar enerjisinin üretimde kullanılmasını getirmiş ve
Endüstri 1.0’ı başlatmıştır. 1900’lü yılların başında elektrik enerjisi ile ortaya çıkan kitlesel üretim
biçimi ile Endüstri 2.0’a geçiş olmuştur. 1970’lerde bilgi teknolojilerinin ve otomasyon
sistemlerinin üretim süreçlerinde kullanılmaya başlanması Endüstri 3.0’a geçişi sağlamıştır. 2011
yılında Almanya Hannover Fuarı’nda ilk defa Endüstri 4.0 kavramı ortaya atıldı. Endüstri 4.0’ı
tetikleyen teknolojik ve endüstriyel devrim bu dönüşüm ortaya çıkmadan önce başladığı
söylenebilir. Endüstri 1.0, Endüstri 2.0 ve Endüstri 3.0 sırasıyla mekanizasyon, elektrik ve bilgi
teknolojileri sonucunda ortaya çıktı. Endüstri 4.0 ise cihazlara internet ile bağlanarak onları
yönlendirme ve yönetebilme özelliklerinin olmasıyla diğer sanayi devrimlerden ayrılmaktadır.
Endüstri 4.0 insan gücü yerine makine gücünün kullanılmasını ve üretim süreçlerinin otomatik
olarak uzaktan yönetilebilmesini vaat etmektedir. Endüstri 4.0’ın teknolojik temelleri internet ağı
ve siber-fiziksel sistemlere dayanmaktadır. Geleceğin üretimini şekillendirecek olan Endüstri 4.0
dokuz grupta toplanmaktadır: (1) büyük veri tabanı, (2) artırılmış sanal gerçeklik, (3) robot
teknolojileri, (4) bulut bilişim sistemleri, (5) 3D ve 4D yazıcıları (6) nesnelerin interneti, (7)
otomasyon, (8) simülasyon ve (9) siber güvenliktir. Gelişmiş ülkeler Endüstri 4.0 için altı pilot
sektör seçmiştir. Bunlardan biri de gıda üretimi ile birlikte yiyecek ve içecek sektörüdür. Endüstri
4.0’ın katkısıyla ürün özelliklerini değiştirmeye daha hızlı uyum sağlayan ve müşteriye özel sipariş
ile üretim yapılabilecek daha esnek üretim yapıları gelişecektir. Gelecekte Endüstri 4.0 büyük
ölçekli üreticilerin yanı sıra küçük ve orta ölçekli yiyecek içecek işletmelerine de birçok yarar
sağlayacağını düşünmekteyiz. Endüstri 4.0’ın en önemli bileşeni robotik sistemlerdir. Herhangi bir
cihazın robot olarak kabul edilebilmesi için insan müdahalesi olmadan özel yazımlarla otonom
olarak faaliyette bulunabilmesi gerekmektedir. Yapay zekâ eklenerek cihazlar arası iletişim
kurabilen bu robotlar insan gücünün yerine kullanılabilmektedir. Günümüzde dünya nüfusunun hızlı
şekilde artışı ve artan nüfusla birlikte ev dışı beslenme gereksinimlerinin çeşitlenmesi ve artışı,
yiyecek ve içecek sektöründe köklü değişimlere neden olmuştur. Endüstri 4.0 ile önümüzdeki yirmi
yılda %80-90 oranında robotlaşma öngörülmekte ve yiyecek ve içecek sektörüne bunun
yansımalarının olacağı kesindir. Ancak robotların ya da robotik sistemlerin sektörde bunu
geçekleştirmesi için çok daha fazla yol alması gerekecektir. Bununla birlikte sektörün lezzet
fenomeni açısından insan unsuruna gereksiniminin hiçbir zaman bitmeyeceği ve robotların çok daha
*
İstanbul Gelişim Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, İstanbul, Türkiye, Eposta: mdogan@gelisim.edu.tr, ORCID Numarası: 0000-0001-6391-4887
3
uzun zaman insanların yerini alamayacağı da öngörülmektedir. Ama yakın bir gelecekte robotik
sistemlerle yemeklerin daha sağlıklı, güvenilir, kontrol edilebilir ve izlenebilir olacağı kesindir.
Buna ek olarak Endüstri 4.0 ile yaşanan dijital dönüşümün sağladığı avantajlar sektör açısından
gelişimi tetikleyeceği tahmin edilmektedir. Teknolojinin yoğun bir şekilde kullanılacağı Endüstri
4.0 sürecinde yiyecek ve içecek sektörünün yeni teknolojilere olan gereksinimlerinin daha da önem
kazanacağı düşünülmektedir. Sonuç olarak Endüstri 4.0’ın yirmi yıl içinde entegrasyonunu
tamamlayarak yiyecek ve içecek işletmeleri tarafından uygulanabilir hale geleceğini öngörmekteyiz.
Collections
The following license files are associated with this item: