Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorYavuz, Tuğçe
dc.date.accessioned2021-11-24T14:01:08Z
dc.date.available2021-11-24T14:01:08Z
dc.date.issued2021en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11363/3010
dc.descriptionDanışman: DOÇ. DR. HALUK SAÇAKLI Yer Bilgisi: İstanbul Gelişim Üniversitesi / Lisansüstü Eğitim Enstitüsü / Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı / Hareket ve Antrenman Bilim Dalı Konu:Beslenme ve Diyetetik = Nutrition and Dieteticsen_US
dc.description.abstractBu araştırma ile birlikte profesyonel ve amatör erkek futbolcuların bilgi düzeyleri arasındaki farklar incelenerek sporcuların doğru beslenme bilgisinin önemine dikkat çekilmiştir. Yapılan anket çalışmasıyla sporcuların beslenme bilgi düzeyleri belirlenerek aralarındaki farklar karşılaştırılmıştır. Araştırma, 18-21 yaş arası amatör ve profesyonel erkek futbolcuların beslenme bilgi düzeyi ve kişilik özelliklerini ölçek çalışması ile toplanan verilerin analiz edilmesi süreçlerini içerdiğinden nicel araştırma yöntemlerinin kullanıldığı bir çalışmadır. Araştırmada, iki veya daha fazla sayıdaki değişkenler arasında değişim derecesini belirlemeyi amaçlayan araştırma modeli olan ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Ayrıca var olan veya doğal olarak ortaya çıkmış bir durum ya da olayın nedenlerini ve bu nedenlere etki eden değişkenleri ya da bir etkinin sonuçlarını belirlemeyi amaçlayan tarama modeli nedensel karşılaştırma yönteminden de yararlanılmıştır. Araştırmanın evrenini Türkiye'de İstanbul'da yaşayan 18-21 yaş grubu amatör ve profesyonel spor kulüplerinin erkek futbolcuları oluşturmaktadır. Evren içerisinden dört farklı spor kulübünde futbol oynayan 18-21 yaş grubu erkek öğrenciler basit tesadüfi örnekleme yöntemi ile örneklem olarak seçilmiş ve bu araştırma için 100 kişinin verileri incelenmiştir. Çalışmaya katılan sporculara uygulanan ''Sporcu Beslenme Bilgi Ölçeği'' Trakman (2017) tarafından geliştirilmiştir. Anketin Türkçe formunun geçerlik ve güvenirlik çalışması Çakıroğlu ve Çırak (2019) tarafından yapılmıştır. Araştırma verileri "The Nutrition for Sport Knowledge Questionnaire' (NSKQ) ölçeğinin Türkçe'ye çevrilmiş hali ile elde edilmiştir. Katılımcılara uygulanan ölçek 89 maddeden oluşan ağırlık Kontrolü (13 ifade), makro Besin Ögeleri (30 ifade), mikro Besin Ögeleri (13 ifade), sporcu beslenmesi (13 ifade), suplemanlar (12 ifade), alkol (8 ifade) olarak 6 alt boyut içermektedir. Araştırmada elde edilen veriler SPSS 24 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Veri setinin normal dağılıma uyum göstermemesi sebebiyle gruplar arası karşılaştırmalarda parametrik olmayan yöntemlerden "Kruskal-Wallis" ve "Mann-Whitney U" testleri kullanılmıştır. Çalışmada amatör ve profesyonel erkek futbolcuların beslenme bilgi düzeyi arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır (p>0,05). Sporcuların, ölçeğin toplam ve alt boyut puanlarına göre beslenme bilgi düzeyi zayıf bulunmuştur. Ağırlık kontrolü alt boyutuna göre amatör erkek futbolcuların aldığı değer (0,94) profesyonel erkek futbolcuların aldığı değere (0,76) göre anlamlı derecede yüksektir. Sonuç olarak, hem amatör futbolcularda hem de profesyonel erkek futbolcularda sporcu beslenmesi konusunda eksiklikleri ve problemlerinin olduğu gözlemlenmiştir. Profesyonel ve amatör erkek futbolcuların beslenme bilgi düzeylerini arttırması hem sporcunun daha bilinçli olması hem de sporcunun performansından verim alınabilmesi için oldukça önemlidir. Bu doğrultuda hedefinde başarı olan kulüpler multidisipliner çalışma disipliniyle profesyonellerden destek almalıdır. Futbolcular ve antrenörler beslenme ile ilgili seminer ve kurslara katılmalı, uzmanlardan eğitim almalı ve multidisipliner bir ekiple iş birliği yapmaları gerekmektedir. Beslenmenin performans üzerindeki etkilerini göz önünde bulundurarak amatör ve profesyonel kulüplerin sporcu beslenmesine daha fazla önem göstermeleri ve bu konuda uzmanlaşan diyetisyenlerle çalışmalarının desteklenmesi gerekmektedir.en_US
dc.description.abstractWith this research, the difference between the knowledge levels of professional and amateur football players was examined and the importance of correct nutrition knowledge of athletes was emphasized. The nutritional knowledge levels of the male athletes were determined with a questionnaire study and the differences between them were compared. The research is a study in which quantitative research methods are used because it includes the processes of analyzing the data collected by the scale study on the nutritional knowledge and personality traits of male amateur and professional football players aged 18-21. In the study, the relational scanning model, which is the research model aiming to determine the degree of change between two or more variables, was used. In addition, the causal comparison method of the scanning model, which aims to determine the causes of an existing or naturally occurring situation or event, and the variables affecting these reasons or the results of an effect, was also used. The population of the 18-21 age group living in Istanbul, Turkey. Research is composed of male players of amateur and professional sports clubs. Male students aged 18-21, who play football in four different sports clubs from the universe, were selected as a sample using the simple random sampling method and the data of 100 people were analyzed for this study. "Sports Nutrition Information Scale" applied to the athletes participating in the study was developed by Trakman (2017). The validity and reliability study of the Turkish form of the questionnaire was conducted by Çakıroğlu and Çırak (2019). The research data were obtained by translated "The Nutrition for Sport Knowledge Questionnaire" (NSKQ) scale into Turkish. The scale applied to the participants consists of 89 items: Weight Control (13 statements), macro nutrients (30 statements), micronutrients (13 statements), sports nutrition (13 statements), supplements (12 statements), alcohol (8 statements). Includes size. The data obtained in the research were analyzed using the SPSS 24 program. Because the data set did not conform to normal distribution, non-parametric methods "Kruskal-Wallis" and "Mann-Whitney U" tests were used for intergroup comparisons. In the study, no significant difference was found between the nutritional knowledge level of amateur and professional football players (p> 0.05). Nutrition knowledge level of the athletes was found to be poor according to the total and sub-dimension scores of the scale. According to the weight control sub-dimension, the value of male amateur football players (0.94) is significantly higher than that of male professional football players (0.76). As a result, it has been observed that both amateur and professional football players have deficiencies and problems in sports nutrition. It is very important for professional and amateur football players to increase their nutritional knowledge and to be more conscious of the athlete and to gain efficiency from the athlete's performance. In this direction, clubs that achieve success in their goals should receive support from professionals with a multidisciplinary working discipline. Footballers and coaches should attend seminars and courses on nutrition, receive training from experts and collaborate with a multidisciplinary team. Considering the effects of nutrition on performance, amateur and professional clubs should pay more attention to sports nutrition and support dietitians who are specialized in this field.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherİstanbul Gelişim Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.subjectFutbolda beslenmeen_US
dc.subjectSporcu beslenmesien_US
dc.subjectSports nutritionen_US
dc.subjectNutrition in footballen_US
dc.titleProfesyonel ve amatör erkek futbol takımı oyuncularının beslenme bilgisinin karşılaştırılmasıen_US
dc.title.alternativeComparison of nutrition knowledge of professional and amateur male's football team playersen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentLisansüstü Eğitim Enstitüsüen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster

info:eu-repo/semantics/openAccess
Aksi belirtilmediği sürece bu öğenin lisansı: info:eu-repo/semantics/openAccess