Abstract
Her birey kendi ekonomik durumuna, besin hazırlama ve pişirme imkânların
ve yaşı cinsiyeti gibi bireysel özelliklerine uygun kendine özel beslenmelidir.
Besin çeşitliliği sağlanmalıdır.
Düzenli olarak 3 ana-3 ara öğün tüketilmelidir.
Öğün atlanmamalıdır. Özellikle kahvaltı en önemli öğünümüzdür.
Çay ve kahve yemeklerde en az 45 dakika önce ve sonra içilmelidir.
Vücut ağırlığı ideal düzeyde tutulmalıdır.
Şeker ve tatlı tüketimi azaltılmalıdır.
Posa alımı artırılmalıdır. (kurubaklagiller, tam buğday tahıllı ürünler, sebze, meyve)
Sebze ve meyve tüketimi artırılmalıdır.
Düşük yağlı ve düşük kolesterollü besinler tüketilmelidir.
Haftada 2 kez balık tüketilmelidir.
Kalsiyum içeriği yüksek besinler tüketilmelidir. (süt, yoğurt, peynir gibi)
Tuz tüketimi sınırlandırılmalıdır.
Besinler doğru hazırlanmalı ve doğru pişirilmelidir.
En az 2 litre su tüketilmelidir.
Sigara ve alkol kullanılmamalıdır.
Fiziksel aktivite düzeyi tüketilmelidir. Sağlıklı olmak için günde
10.000 adım atılmalıdır.