Yaşam Boyu Vajinismus Tanısı Konulan Kadınlarda Depresyon ve Anksiyete Bozukluklarının Yaygınlığı ve Cinsel İşlevlerle İlişkisi
Abstract
Amaç: Vajinismus hastalarında depresyon ve anksiyete bozuklukları tanı oranlarına ilişkin bilgi eksikliği göze çarpmaktadır. Bu çalışmanın amacı vajinismus tanısı konulmuş kadınlarda depresyon ve anksiyete bozukluklarının yaygınlığını araştırmak ve bu bozuklukların cinsel işlevlerle olan ilişkisini incelemektir.
Yöntem: Vajinismus tanısı konulmuş olan yüz kırk dört kadın çalışmaya dahil edildi. Katılımcılara DSM-IV Eksen I Bozuklukları için
Yapılandırılmış Klinik Görüşmenin (SCID-I) anksiyete bozuklukları ve depresyon bölümleri ve Golombok-Rust Cinsel Doyum Ölçeği
(GRCDÖ) uygulandı.
Bulgular: Olguların %79,86’sında en az bir anksiyete bozukluğu ve/veya depresyon ek tanısı saptandı. Hastalar arasında en yaygın olarak saptanan ek tanı özgül fobi (%63,9) idi. Bunu sırasıyla depresyon (%35,4), sosyal anksiyete bozukluğu (%13), panik bozukluğu (%10), obsesif kompulsif bozukluk (%5) ve yaygın anksiyete bozukluğu (%2) tanıları izledi. Ek tanısı olmayanlarla karşılaştırıldığında depresyon ek tanısı olan hastalarda GRCDÖ kaçınma puan ortalaması, panik bozukluğu ek tanısı olanlarda ise iletişim puan ortalaması daha yüksek bulundu.
Sonuç: Vajinismus hastalarında majör depresyon ve özellikle özgül fobi olmak üzere anksiyete bozuklukları yaygınlığı genel topluma göre yüksek oranlarda saptanmıştır. Hem psikiyatrik tanıların yüksek oranda eşlik etmesi hem de cinsel işlevselliğin her alanda bozulmuş olması bu hastaların klinik değerlendirilmesinde bütüncül yaklaşımın önemini vurgulamaktadır. Objective: In patients with vaginismus, the Lack of knowledge on rates of depression and anxiety disorders is noteworthy. The aim of the present study was to investigate the prevalance of anxiety disorders and major depression and to examine the relationship of these comorbiditics with sexual functions in women diagnosed with lifelong vaginismus.
Method: One hundred and fourty-four women who were diagnosed with vaginismus were recruited for the study. Depression and anxiety disorders section of the Structured Clinical Interview for DSM-IV Axis I Disorders (SCID-I) and Golombok-Rust Inventory of Sexual Satisfaction (GRISS) were administered to the participants.
Results: At least one comorbid anxiety disorder and/or depression was found in 79.86 % of the cases. The most common comorbid disorder was specific phobia (63.9%). This was followed by major depression (35.4%), social anxiety disorder (13%), panic disorder (10%), obsessive compulsive disorder (5%) and generalized anxiety disorder (2%). On GRISS, mean avoidance score was higher in patients with comorbid depression and non-communication score was higher in patients with comorbid panic disorder when compared to patients with no comorbidity.
Conclusion: The prevalence of depression and anxiety disorders, especially spesific phobia, was higher in patients with vaginismus than the general population. Both high comorbidity of these psychiatric disorders and disruption of functions in all domains of sexuality emphasize the importance of holistic approach in evaluation of these patients.
Volume
30Issue
1Collections
The following license files are associated with this item: