Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorDoğan, Murat
dc.date.accessioned2022-09-06T10:20:16Z
dc.date.available2022-09-06T10:20:16Z
dc.date.issued2022en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11363/3714
dc.descriptionDanışman: PROF. DR. SELİM YAZICI Yer Bilgisi: İstanbul Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / İşletme Ana Bilim Dalı / Yönetim ve Strateji Bilim Dalı Konu:Gastronomi ve Mutfak Sanatları = Gastronomy and Culinary Arts ; İşletme = Business Administration Dizin:Hazır yemek = Catering ; Hazır yemek sektörü = Catering sector ; Yönetim stratejileri = Management strategiesen_US
dc.description.abstractİş sürekliliği; işletmelere yönelik potansiyel olağandışı tehlikeleri tanımlayan, analiz eden ve etkilerini açıklayan, ortakların ve paydaşların çıkarlarını gözeten, marka değerini ve itibarını koruyan bir yaklaşımdır. Tüm sektörlerde olduğu gibi catering sektöründe de iş sürekliliği reaktif bir kriz yönetimi anlayışından proaktif bir yaklaşıma geçişi sağlayan yeni bir kavram olarak karşımıza çıkmıştır. Bununla birlikte catering sektörü proaktif bir sistem yaklaşımı olan Gıda Güvenliği Yönetim Sistemini (GSYS) uygulamaktadır. Tez çalışması ile catering sektörü yöneticilerinin iş sürekliliği algılarının ve iş sürekliliği zorluklarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla bir araştırma modeli ve buna bağlı hipotezler oluşturulmuştur. Kullanılması düşünülen ölçek için uyarlama çalışması yapılmış, hipotezlerin ve zorlukların test edilebilmesi için anket ve odak grup görüşmeleri tasarlanmıştır. Türkçe 'ye uyarlanan ölçek 315 katılımcıya uygulanmış, elde edilen veriler üzerinden açıklayıcı faktör analizi (AFA) ve doğrulayıcı faktör analizleri (DFA) gerçekleştirilmiştir. Yapılan faktör analizleri sonucu 16 sorudan oluşan ölçek yapısı ortaya çıkmıştır. Catering sektörü için uyarlanan "İş Sürekliliği Algısı" anketi uygulanmış ve verilerin değerlendirilmesi ile hipotezler test edilmiştir. Odak görüşmesinin içerik analizi sonucu yöneticilerin iş sürekliliği algısı dört ana temada ve iş sürekliliğine hazır olmada tespit edilen zorluklar sekiz ana zorluk temasında toplanmıştır. Sonuç olarak catering yöneticilerinin iş sürekliliği algılarının ve zorluklarının çerçevesini oluşturacak birçok faktörün olduğu ortaya çıkmış ve biçimsel, anlamsal ve teknik boyutlarının olduğu görülmüştür.en_US
dc.description.abstractBusiness continuity is an approach that identifies, analyzes, and explains the potential unusual hazards for businesses, protects the interests of partners and stakeholders, and preserves brand value and reputation. As in all sectors, business continuity has emerged as a new concept that enables the transition from a reactive crisis management approach to a proactive approach in the catering sector. In addition, the catering industry applies the Food Safety Management System (GSYS), which is a proactive system approach. The thesis study aimed to determine the catering sector manager's perceived business continuity and business continuity challenges. For this purpose, a research model and related hypotheses were created. An adaptation study was conducted for the scale that is intended to be used, and questionnaires and focus group interviews were designed to test hypotheses and challenges. The scale adapted to Turkish was applied to 315 participants, and exploratory factor analysis (EFA) and confirmatory factor analysis (CFA) was performed on the data obtained. As a result of factor analysis, a scale consisting of 16 questions was created. A "Business Continuity Perception" questionnaire adapted for the catering industry was applied, and hypotheses were tested by evaluating the data. As a result of the content analysis of the focus interview, the managers' perception of business continuity was gathered under four main themes, and the challenges in being ready for business continuity were gathered under eight main challenge themes. Overall, it has appeared that many factors will form the framework of the business continuity perceptions and challenges of catering managers, and it has demonstrated that there are formal, semantic, and technical dimensions.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherİstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.subjectHazır yemeken_US
dc.subjectHazır yemek sektörüen_US
dc.subjectYönetim stratejilerien_US
dc.subjectCateringen_US
dc.subjectCatering sectoren_US
dc.subjectManagement strategiesen_US
dc.titleToplu yemek hizmetleri (catering) sektörü yöneticilerinin iş sürekliliğine hazır olma algı ve zorluklarının belirlenmesien_US
dc.title.alternativeDetermining catering sector managers' perceived business continuity readiness and challengesen_US
dc.typedoctoralThesisen_US
dc.departmentGüzel Sanatlar Fakültesien_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster

info:eu-repo/semantics/openAccess
Aksi belirtilmediği sürece bu öğenin lisansı: info:eu-repo/semantics/openAccess