Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÖzgül, Aybala Ayça
dc.contributor.authorBozat, Cansu
dc.contributor.authorSeziş, Merve
dc.contributor.authorBadur, Yasemin
dc.contributor.authorÖzcan, Öznur Özge
dc.contributor.authorSarıyer, Esra Tansu
dc.contributor.authorÇevik, Ekin
dc.contributor.authorÇolak, Hatice
dc.contributor.authorKarahan, Mesut
dc.date.accessioned2020-12-31T18:54:06Z
dc.date.available2020-12-31T18:54:06Z
dc.date.issued2020en_US
dc.identifier.issn2536-4499
dc.identifier.issn2602-2605
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11363/2543
dc.description.abstractAmaç: Son yıllarda yapılan çalışmalar probiyotiklerin sağlık üzerine olan etkilerini göstermekle beraber, bireylerin probiyotik bilgi düzeyi arttıkça tüketimin de arttığı gözlemlenmiştir. Bu çalışmanın amacı, sağlık personellerinin probiyotik besinler hakkında bilgi düzeyi ve tüketim durumlarının belirlenmesidir. Yöntem: Bu çalışma, Aralık 2019 - Mayıs 2020 tarihleri arasında İstanbul İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı iki Kamu hastanesinde rastgele seçilen, 18 yaş ve üzeri 25 sağlıklı gönüllü üzerinde yüz yüze anket ile veri toplama yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Çalışma, yaş ortalaması 35,9 olan 14 kadın (%56) ve 11 erkek (%44) olmak üzere 25 birey ile tamamlanmıştır. Bulgular: Katılımcıların %96’sı probiyotik terimini bilmektedir. Probiyotik türlerini %60 mayalar, %60 Lactobacilllus türleri, %44 Escherichia türleri, %44 küfler, %8 Bifidobacterium türleri olarak bilmekte %8’i ise bilmemektedir. Tüm katılımcılar tarafından tüketilen probiyotik besin yoğurttur. Katılımcıların %88’i kefir, %60’ı turşu, %52’si boza, %20’si sirke, %20’si kımız tüketmektedir. Katılımcıların %96 her gün probiyotik gıda tüketmektedir. %4 tüketmeyen kısım ise ihtiyaç duymadığından ve doğal olmadığını düşündüğünden tüketmemektedir. Sonuç: Elde edilen veriler göz önüne alındığında, sağlık çalışanlarında probiyotik bilgi düzeyleri ve tüketimlerinin yüksek olduğu görülmüştür. Sağlık üzerine yararlı etkileri kanıtlanmış olan probiyotiklere yönelik farkındalığın ve tüketimin artırılması gerekmektedir. Probiyotik bilgi düzeyi ve tüketimi arasındaki ilişkinin açığa çıkması için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.en_US
dc.description.abstractAim: Although studies conducted in recent years show the effects of probiotics on health, it has been observed that consumption increases as the level of knowledge of individuals increases. This study aims to determine the level of knowledge and consumption status of healthcare professionals about probiotic foods. Method: This study was carried out by using a face-to-face questionnaire method on 25 healthy volunteers aged 18 and above, randomly selected in two public hospitals affiliated to Istanbul Provincial Health Directorate between December 2019 - May 2020. The study was completed on 25 individuals, 14 women (56%), and 11 men (44%) with an average age of 35,9. Results: 96% of the participants know the term probiotic and 4% do not. They know probiotic species as 60% yeasts, 60% Lactobacillus species, 44% Escherichia species, 44% molds, 8% Bifidobacterium species and 8% do not. The probiotic food consumed by all participants is yogurt. 88% of the participants consume kefir, 60% pickles, 52% boza, 20% vinegar, 20% of kumis. 96% of the participants consume probiotic foods every day. The 4% does not consume it because they do not need it and think it is not natural. Conclusion: Considering the data obtained, it was seen that the probiotic knowledge levels and consumption of healthcare workers were high. Awareness and consumption of probiotics with beneficial health effects need to be increased. More studies are needed to reveal the relationship between probiotic knowledge level and consumption.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherİstanbul Gelişim Üniversitesi Yayınları / Istanbul Gelisim University Pressen_US
dc.relation.isversionofhttps://doi.org/10.38079/igusabder.784094en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.subjectBilgi düzeyien_US
dc.subjectProbiyotiken_US
dc.subjectSağlık çalışanlarıen_US
dc.subjectTüketimen_US
dc.subjectKnowledge levelen_US
dc.subjectprobioticsen_US
dc.subjecthealthcare professionalsen_US
dc.subjectconsumptionen_US
dc.titleÇalışma Hayatındaki Bireylerin Probiyotik Besinler Hakkındaki Bilgi Düzeyi ve Tüketim Durumlarının Belirlenmesien_US
dc.title.alternativeDetermination of Knowledge Level and Consumption Status of Individuals in Working Life about Probiotic Foodsen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofİstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisien_US
dc.departmentİstanbul Gelişim Üniversitesien_US
dc.authoridhttps://orcid.org/0000-0003-0402-2269en_US
dc.authoridhttps://orcid.org/0000-0002-6393-7576en_US
dc.authoridhttps://orcid.org/0000-0002-9485-719Xen_US
dc.authoridhttps://orcid.org/0000-0002-7750-8879en_US
dc.authoridhttps://orcid.org/0000-0001-8992-0556en_US
dc.authoridhttps://orcid.org/0000-0001-7042-9185en_US
dc.authoridhttps://orcid.org/0000-0003-1591-0069en_US
dc.authoridhttps://orcid.org/0000-0001-5502-8762en_US
dc.authoridhttps://orcid.org/0000-0002-8971-678Xen_US
dc.identifier.issue12en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster

info:eu-repo/semantics/openAccess
Aksi belirtilmediği sürece bu öğenin lisansı: info:eu-repo/semantics/openAccess