Show simple item record

dc.contributor.authorAy, Murat
dc.contributor.authorDoğan, Murat
dc.date.accessioned2020-09-09T21:35:33Z
dc.date.available2020-09-09T21:35:33Z
dc.date.issued2020en_US
dc.identifier.issn2602-2605
dc.identifier.issn2536-4499
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11363/2394
dc.description.abstractAim: In this study, it was aimed to determine the effect of kitchen hygiene training given to kitchen personnel in terms of reducing microbial contamination caused by personnel. Method: Before and after kitchen hygiene training, a total of 70 swap samples from the kitchen personnel hands was taken and examined microbiologically (S. aureus, E. coli and coliforms as pathogen bacteria indicator). Results: Before kitchen hygiene training, Escherichia coli (E. coli), coliforms and Staphylococcus aureus (S. aureus) strains developed on personnel hand surface samples. However, E. coli and coliforms did not develop on the samples after training and there was a 65% decrease in the count of S. aureus strains. Conclusion: It has been concluded that kitchen hygiene training has a positive effect on reducing microbial contamination caused by personnel.en_US
dc.description.abstractAmaç: Bu çalışmada mutfak personeline verilen mutfak hijyeni eğitiminin personel kaynaklı mikrobiyal kontaminasyonun azaltılması yönünde etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Mutfak hijyen eğitimi öncesinde ve sonrasında; 70 mutfak personelinden el yüzeyi örnekleri alınmış ve mikrobiyolojik açıdan (patojen bakteri indikatörü olarak S. aureus, E. coli and coliforms) incelenmiştir. Bulgular: Mutfak hijyeni eğitimi öncesi personel el yüzeyi örneklerinde Escherichia coli (E. coli), koliform bakteri ve Staphylococcus aureus suşları gelişmiştir. Ancak eğitim sonrası örneklerde E. coli ve Koliform bakterileri gelişmemiş ve S. aureus sayısında %65 azalma tespit edilmiştir. Sonuç: Mutfak hijyeni eğitiminin personel kaynaklı mikrobiyal kontaminasyonun azaltılması yönünde pozitif etkisinin olduğu belirlenmiştir.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherİstanbul Gelişim Üniversitesi Yayınları / Istanbul Gelisim University Pressen_US
dc.relation.isversionofhttps://doi.org/10.38079/igusabder.724266en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.subjectKitchen hygiene trainingen_US
dc.subjectmicrobial contaminationen_US
dc.subjectpersonal hygieneen_US
dc.subjectE.colien_US
dc.subjectcoliformsen_US
dc.subjectS.aureusen_US
dc.subjectMutfak hijyen eğitimien_US
dc.subjectmikrobiyal kontaminasyonen_US
dc.subjectpersonel hijyenien_US
dc.subjectkoliform bakterileren_US
dc.titleInvestigation of the Effects of Kitchen Hygiene Training on Reducing Personnel-Associated Microbial Contaminationen_US
dc.title.alternativeMutfak Hijyen Eğitiminin Personel Kaynaklı Mikrobiyal Kontaminasyonun Azaltılmasına Etkisinin Araştırılmasıen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalİstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisien_US
dc.contributor.departmentGüzel Sanatlar Fakültesien_US
dc.contributor.authorIDhttps://orcid.org/0000-0002-3872-3920en_US
dc.contributor.authorIDhttps://orcid.org/0000-0001-6391-4887en_US
dc.identifier.issue11en_US
dc.identifier.startpage161en_US
dc.identifier.endpage177en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess